Fjæremark hva er nå det ?

Fjæremark.

Mange ganger når det lavvann blir det mange små huger med forskjellige mønstre. Dette har jeg sett mange en ganger uten å tenke så mye over det, hva er nå dette egentlig for noe ?

Dette er en mark som holder til på sand bunn på grunt vann.


Fjæremarken (Arenicola marina) er en mark  som kan bli oppptil 35 cm lang og er rød (gjerne med blåskjær), rosa, gul, grønn eller olivenfarget. De lever i sandbunnen på ganske grunt vann. Så lenge man ikke graver i sanden, kan man vanligvis ikke se fjæremarken. Vi kan likevel observere den indirekte gjennom ekskrementene som skyves ut av sandkanalene, og blir liggende som kveiler rundt åpningene. Den suger vann og sand  gjennom munnen, og livnærer seg av det organiske materialet som finnes i sanden. Det organiske materialet blir fordøyd, men sanden kommer ut som ekskrementer som hoper seg opp og blir liggende som små hauger i fjæra. Disse haugene viser dyrets oppholdssted.

Fjæremarken egner seg godt til agn ved torskefiske.


Les mer om emnet her…….


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Please Wait